Mindfulness-gestió-emocional-estres

MINDFULNESS I GESTIÓ EMOCIONAL: UNA FORMA SANA D’ENCARAR L’ESTRÈS.

Què és el Mindfulness i quin són els seus beneficics?

A mesura que el temps passa, nous reptes apareixen i la vida sembla anar en ocasions a una velocitat vertiginosa; hem d’afrontar situacions potencialment complicades i que poden generar estrès, tensió i malestar. En el millor dels casos, hem de fer ús d’un munt d’estratègies que requereixen temps i energia (amb la qual no sempre comptem).
Compaginar el treball i la vida personal per aconseguir un equilibri és possible, encara que no sempre assolible. Aquesta és una realitat per a molts de nosaltres en la que sentir-nos desbordats forma part del nostre dia a dia.

Constància: la clau.

Com a psicòleg no estic exent d’aquestes experiències, però el dia que vaig vèncer les meves resistències i vaig començar a practicar Mindfulness, la meva sensació de benestar va augmentar i la meva qualitat de vida va millorar al poc temps. La veritat és que no va ser màgic, ni resultat de l’atzar. Cal constància diària per tal de que la pràctica del Mindfulness tingui els seus resultats positius.
Des de la dècada dels 70´s, van començar a fer-se recerques conduïdes principalment pel Dr. Kabat-Zinn, de la universitat d’Harvard, sobre l’efecte de la pràctica de la consciència plena en persones sota situacions d’estrès post-traumàtic i dolor crònic. Els resultats van evidenciar efectes positius en les persones participants (reducció significativa del malestar).

Efectes de la pràctica del Mindfulness

A l’actualitat, s’ha incorporat el Mindfulness com a complement en diversos tractaments, obtenint resultats positius i satisfactoris. Recerques recents, mostren l’efectivitat de la tècnica meditativa sobre la reducció de l’estrès i sobre la gestió emocional.
Per a Jon Kabat-Zinn, el Mindfulness es defineix com la consciència que sorgeix de prestar atenció al moment present, sense jutjar a les experiències que es despleguen en aquell moment.
Els seus beneficis més significatius són:
· Augmenta la capacitat empàtica amb altres persones
· Augmenta la sensació de benestar general
· Millora la relació amb els altres i amb un mateix
· Millora la capacitat de concentració
· Està a la mà de tots,  és senzilla
· És coherent amb el treball terapèutic
· No requereix gran infraestructura per practicar-la
· La implicació i experiència augmenta en la mesura en la qual es practica
· Millora la gestió emocional fomentant l’acceptació
· En grups incentiva el treball col·laboratiu
· Redueix l’estrès i disminueix la probabilitat de sofrir burnout
Per aquestes raons, és molt útil poder aprendre com treure el millor profit d’aquesta pràctica i trobar la pròpia manera d’engegar-la d’una forma respectuosa i realista.
Alejandro Noriega
Psicòleg Especialista en Mindfulness
 
Sense comentaris

Deixa el teu comentari