APRÈN A DISCUTIR EN PARELLA SENSE PERDRE EL CONTROL

Es pot aprendre a aturar les disussions de parella?

Es diu que la comunicació és un element fonamental en les relacions de parella i és veritat. El problema ve quan la comunicació de les nostres diferències acaba en baralles en les quals sentim que no hem arribat a cap acord i, pitjor encara, acabem fent-nos mal.

Pot haver-hi discussions productives que ens facin resoldre diferències, respecte a aquestes discussions no tenim res a dir. No es tracta de deixar de discutir. Les discussions són necessàries en una parella, es tracta d’aprendre a no perdre els papers quan ho fem. És important saber quan i com aturar les discussions de parella.discutir-en-pareja-sin-perder-los-nervios2

Tipus de parelles

Hi ha parelles “de metxa curta” on una simple queixa pot passar a convertir-se en una mordaç crítica i sense adonar-se tots dos acaben embolicats en una forta discussió amb menyspreus i fins i tot insults. En calent es pot faltar al respecte i dir coses que poden acabar passant factura a la relació: distanciament, dies sense parlar, males cares, menyspreus, etc.

Altres parelles, en canvi, per tenir una convivència pacífica prefereixen evitar aquests temes espinosos i van acumulant malestar sense dir-se res. Acaben creant una olla de pressió que acaba saltant el dia menys pensat d’una manera desproporcionada. Llavors ve quan un dels dos diu: “això va ser la gota que va satisfer el got, vaig explotar”.

Són dos extrems d’un assumpte que no resulta fàcil. El que sí que tenim clar els psicòlegs especialistes en parella és que intentar resoldre qualsevol desacord en calent és garantia de més tensió i malestar. També és cert que parlar tranquil·lament de les nostres diferències amb una actitud comprensiva no sempre és possible. Llavors, com resolem les diferències?

Pautes per aturar les discusions de parella

1) Torna’t expert/a a detectar signes de malestar

Molt sovint no fem cas als senyals de malestar que tenim. Això fa que el malestar vagi acumulant-se com una bola de neu que baixa una muntanya i cada vegada agafa més material pel camí. És important  que quan detectem algun malestar, distanciament o diferències importants siguem sincers amb nosaltres mateixos i no escorrem l’embalum.

Afrontar els problemes quan els comencem a percebre ens dóna major probabilitat de gestionar-los amb èxit. Si no ho fem tendeixen a enquistar-se i el nostre ressentiment es va acumulant.

Per a això hem de romandre sensibles a la relació i atendre els senyals. Podem preguntar-nos periòdicament: com em sento respecte a la meva parella? I si notem una cosa diferent, preguntar-nos: Què està passant? Ens hem distanciat? Tenim la mateixa complicitat d’abans?

Quan notem algun senyal és important no deixar-la passar, parar-li esment i prendre nota. Però abans d’expressar-la-hi a la teva parella, tingues en compte el punt 2.

2) Resoldre comunicant

aprende-a-discutir-en-pareja-sin-perder-el-controlEs tracta de resoldre, no de fer un problema més gran. Per tant, és important pensar en com comunicarem la nostra queixa. Es tracta que a l’altre li arribi el que li volem dir, transmetre el que a un el molesta d’una manera clara i respectuosa tenint en compte a l’altre.

És a dir, que jo tingui una queixa o malestar no em dóna dret a expressar-la sense pensar en l’altre. Aquest acostuma a ser el punt més problemàtic. Acostumem a perdre’ns en el nostre malestar i no ens recordar-nos de la persona que tenim davant.

Pots utilitzar estratègia bàsica de comunicació: Utilitza frases que comencin per “jo”, no per “tu”. Si comencem dient “és que tu mai em fas cas” estem culpant a l’altre i el més probable és que es posi a la defensiva. Pensa en com podries dir això mateix empenzando per “jo”.

3) Si la discussió se’ns ha escapat de les mans, “trepitgeu el fre!”

Moltes parelles arriben a consulta perquè no saben gestionar les discussions. Aquestes acaben sent batalles on diuen coses per a ferir a l’altre, encara que després es penedeixen d’haver-les dit. Tots podem arribar a perdre els papers, però és important aprendre a llegir els senyals que el cos ens dóna i no passar-les per alt.

Quan ens alterem, el nostre sistema nerviós ens dóna senyals que està activant-se:

  • se’ns accelera el pols,
  • puja la temperatura,
  • respirem amb més freqüència,
  • tensionem diferents parts del cos (mandíbula, punys, espatlles, etc).

Moltes persones noten una opressió al pit, un nus en l’estómac o el cap a punt d’esclatar. L’important és  detectar els primers senyals. Són senyals que ens indiquen que la tensió està pujant i si seguim és un probable que ens deixem segrestar per la ràbia i sigui ella qui parli per nosaltres. Més val tirar el fre, calmar-nos i deixar la conversa per a un altre moment.

4) Pacta un senyal amb la teva parella

Pacteu un senyal on tots dos pugueu indicar a l’altre que us esteu alterant i no podeu continuar amb la conversa. És important pactar una paraula clau tipus “stop”, “temps mort”, que indica que hem de deixar de parlar i separar-nos fins que estiguem més tranquils.stop-discutir-pareja-sin-perder-los-nervios

És important que cap dels dos segueixi a l’altre o s’obstini a continuar la conversa, ja que això només empitjorarà la situació. Si és necessari sal de casa a fer un volt per a tranquil·litzar-te.

5) Millor prevenir

Moltes de les tensions en el dia a dia d’una parella es poden esmenar si cadascun fa petits gestos perquè l’altre estigui a gust i se senti tingut en compte. Això vol suposa estar receptiu i ser sensible al que l’altre pot necessitar.

Es tracta de tenir un compte d’estalvi d’intercanvis positius. Aquests estalvis que ens ajuden a poder mostrar-nos més positius i conciliadors, encara en els moments que estem molestos amb l’altre. Si jo tinc un compte amb bastants estalvis, en moments de crisis puc tirar d’ells, però si el meu compte està buit és molt més fàcil que em pugi al carro del ressentiment i la ràbia.

La millor prevenció: cuidar-vos mútuament

Es tracta no només d’aprendre a comunicar-nos millor en el moments de les discussions, sinó de ser conscients que totes les interaccions compten. Si sentim que la nostra parella és el nostre amic/a, que ens coneix, que som importants per a ell/ella és perquè en el dia a dia tenim actes que ens el demostren.

Si això succeeix és molt més fàcil posar en marxa algunes de les tècniques que hem esmentat. Si això no és així en el teu cas, a part de millorar les tècniques de comunicació seria positiu que recuperessis el vincle amb la teva parella i aprenguéssiu a cuidar-vos mútuament.

María Martín Santacreu. Col 15745

Pablo Quiroga Vicunya. Col. 14679

Psicòlegs Especialistes en Teràpia de Pareja

Vols fer-nos una consulta?

Els nostres professionals estan al teu servei per a ajudar-te, també visitem online!

Contacta amb nosaltres!

Si t’ha interessat aquest article, pot ser que també t’interessi:

T’ajudem en la nostra Unitat de Teràpia de Pareja

Sense comentaris

Deixa el teu comentari