us-mobil-relacio-parella

“DEIXA DE MIRAR EL MÒBIL, EM TENS DAVANT”

Vivim enganxats al mòbil. Les xarxes socials (facebook, twitter, instagram,…) són grans eines per a tornar contactar i retrobar-nos amb persones que feia temps de les quals no teníem notícies. Aquest és un dels aspectes positius de l’ús de les xarxes socials i de l’ús del mòbil en general. Però hi ha un altre costat més negatiu de l’ús d’aquestes noves tecnologies.

“Deixa ja el mòbil!”

Aquesta mini pantalla ens obre la fascinant possibilitat d’estar en contacte continu amb moltíssima gent de manera immediata i simultània. A més d’estar en contacte amb gent podem consultar qualsevol dubte o informació en qualsevol moment. Obrim una aplicació, després recordem una notícia, després rebem un whatsapp… No saps com però de cop t’adones que portes més d’una hora mirant la pantalla.

Us heu preguntat com a afecta aquest avanç a la qualitat de la nostra relació de parella? Creieu que podem arribar a desatendre la nostra relació de parella? Com segurament esteu pensant, la resposta en molts casos és afirmativa.

Connectats virtualment, desconnectats físicament

Cada vegada hi ha més estudis que assenyalen que l’ús excessiu del mòbil i les xarxes socials poden afectar les nostres relacions, així com al nostre benestar personal.

Segons dades d’un estudi realitzat en el 2018 per laboratoris Cinfa i avalat per la Societat Espanyola per a l’Estudi de l’Ansietat i l’Estrès (SIGUIS), el 28,3% dels espanyols declara que l’ús de les noves tecnologies eleva el seu nivell d’estrès. Aquest percentatge s’incrementa a 30,9% en els joves de 18 a 34 anys. Els motius:  la impossibilitat de “desconnectar”, rebre trucades i correus fora d’horari laboral.

El temps que emprem a connectar-nos amb els “amics virtuals” el deixem d’emprar a cuidar les nostres relacions cara a cara, entre aquestes la nostra parella. 

A més, el nostre comportament en les xarxes i el que tenim en viu i en directe pot ser molt diferent. Hi ha gent que mostra la seva millor cara en facebook o instagram i presumeix de tenir molt amics o likes en les seves publicacions. Però establir i mantenir relacions “reals” requereix d’un esforç i unes habilitats molt diferents a les de ser “popular” en la xarxa.

Ets el mism@ dins i fora de la xarxa?

uso-movil-relacion-pareja

Algunes persones, estant en parella utilitzen les xarxes socials per a establir relacions virtuals que, depenent del nivell d’intimitat, poden arribar a ser potencialment amenaçadores per a la relació de parella. Uns altres ho utilitzen per a espiar i rastrejar controlar a la seva parella en facebook o instagram donant curs a la desconfiança i les conductes de control obsessives. Existeixen vídeos on t’ensenyen com rastrejar tots els moviments de la teva parella en facebook, amb 270.000 reproduccions!

Són moltes les parelles que ens arriben a la consulta per problemes en l’ús de  les xarxes socials. En sessió de teràpia de parella escoltem frases com:

  • “ja no parlem, està tot el dia enganxat/a a el mòbil”,
  • “ s’està escrivint per facebook amb una antiga amiga, no paren de posar-se likes i d’enviar-se fotos i bromes. No m’ho havia dit. A mi no em sembla normal!”,
  • “ s’escriuen missatges amb el company de treball…”, etc.

Cuida a la teva parella dins i fora de la xarxa

Per a moltes persones l’excessiu ús del mòbil constitueix una amenaça per a la seguretat de la relació de parella. Mentre  no acabem d’entendre com afectarà totes aquestes noves tecnologies a les nostres vides i a les nostres relacions, no ens cansarem de repetir que a la parella cal cuidar-la.

Si volem tenir una bona relació de parella necessitem dedicar-li temps i atenció. La parella és una de les majors fonts d’autoestima i valoració, però un dels problemes de les noves tecnologies és que sembla que cada vegada dispersa mes la nostra atenció i ens centra menys en les coses que potser són les més importants.

Com fer un bon ús del mòbil i de les xarxes socials?

  • Limiteu l’ús del mòbil a casa i prioritzeu el poder conversar. Per exemple, en els àpats deixeu els telèfons on no els pugueu veure. Això ajudarà la vostra relació de parella i també a tenir una alimentació més conscient.
  • Quan us aneu a dormir deixeu els telèfons fora de l’habitació. Si necessiteu l’alarma per a despertar-vos, comprar-vos un petit despertador. Encara existeixen i són molt barats!
  • Si et veus a tu mateix/a tenint converses massa íntimes amb algú que no és la teva parella i dubtes de si és apropiat, pregunta’t: tindries aquesta conversa davant de la teva parella?uso-movil-relacion-pareja
  • Segueix la regla: el que no faria en la meva vida real, no ho faré en la meva vida virtual. Pensa en el mur de les teves xarxes socials com la porta de la teva casa. El que no voldries que entre a la teva casa, tampoc deixis que entri en les teves xarxes socials.
  • L’última recomanació no té a veure amb la vida online, sinó offline. Busqueu espais de parella on pugueu divertir-vos i gaudir de la companyia mútua. La vida real passa cara a cara, no a través d’una pantalla.

 

Pablo Quiroga i María Martín Santacreu

Psicòlegs Especialista en Teràpia de Pareja

Col. núm 14679 i 15745

Vols fer-nos una consulta?

Els nostres professionals estan al teu servei per a ajudar-te, també visitem online!

Contacta amb nosaltres!

Si t’ha interessat aquest article, pot ser que també t’interessi:

Sense comentaris

Deixa el teu comentari